Steeds meer mensen kiezen voor nieuwbouw

Een woning kopen die alleen nog maar bestaat op papier, kan best lastig zijn. Maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Zoveel zelfs, dat steeds meer mensen hiervoor kiezen. Waarom? Leo en Paula weten het wel. Ze trekken over twee weken in hun nieuwbouwwoning en zochten bewust niet naar een bestaande woning. “Wij zijn geen klussers”, is hun simpele uitleg.

Een heerlijk zelf ingericht huis

Jordy (28) en Marc (26) vielen voor een Tiny House in Forteneiland Oost, Parijsch. Omdat de 75 vierkante meter verdeeld over drie woonlagen genoeg ruimte biedt, terwijl de maandlasten lager zijn dan die van een standaard eengezinswoning.

“Het is echt heerlijk om in een huis te wonen dat wij helemaal zelf hebben ingericht. Deze plek heeft echt alles wat wij te wensen hadden. Heel vrij, echt in de natuur en toch is alles dichtbij. Het voelt bijna niet als Culemborg. Wij komen uit de binnenstad en daar was altijd wel drukte en geluid. Nu zitten we elk weekend in onze tuin en daar hoor je niets.

Hulp van de buren

Jordy en Marc wonen nu al een tijdje in Forteneiland Oost. “Het is een gezellig buurtje. Nieuwbouw schept een band. Iedereen zit in hetzelfde schuitje: je bent allemaal aan het klussen en aan het onderzoeken hoe alles werkt. Ik denk dat het ook komt door het eilandgevoel dat je hier toch hebt. Er is één weg die naar ons buurtje leidt, er is best veel ruimte en toch is het een gezellige buurt. De bewoners kennen elkaar al vanaf de bouw, dat geeft gespreksstof. Omdat het nu zomer is zie je elkaar veel. Wij hebben ook een app-groep waarin we informatie delen en elkaar helpen.”

Authentiek, sfeervol en kleurrijk

Roel (47 jaar) en Jose hebben hun loodswoning gekozen wegens de enorme ruimte. “Moet ook wel met een gezin van zes,” zegt Roel lachend. “We kwamen uit een huis van 135 vierkante meter en deze woning biedt met 200 vierkante meter bijna het dubbele aan woonoppervlakte. En dankzij het hoge plafond van 3,8 meter op de tweede verdieping hebben we op de kamer van onze oudste zoon een vide gebouwd, waarmee we nog meer vierkante meters konden creëren.”

Een gang waar de kinderwagen in past

Behalve dat haar woning energiezuiniger is dan het vorige, is Jacintha ook erg blij dat de woning waar ze binnenkort met haar gezin intrekt groter is. “We hebben in het nieuwe huis een ruime gang waar de kinderwagen kan staan”, vertelt ze opgelucht. Nieuwbouwwoningen zijn vaak een stuk groter en lichter dan soortgelijke huizen op de bestaande huizenmarkt. Hans is erg blij met de van de grootte van zijn nieuwe woning. “Ik ben fan van nieuwbouw. Mijn nieuwe huis is gebouwd in traditionele jaren dertig bouw, maar het is veel ruimer. Bovendien is alles nieuw, dus dit huis gaat nog heel lang mee.”

Duurzaam de toekomst in

Alle woningen op Forteneiland West worden voorzien van een grondwarmtepomp. De
warmtepomp verwarmt je woning en tapwater op een milieuvriendelijke manier. Het is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Omdat de woning gasloos is neemt de CO2-uitstoot af. Daarnaast worden er voldoende zonnepanelen op het dak geplaatst en is de isolatie zeer goed. Deze combinatie zorgt voor een zeer energiezuinige woning. Een prettige bijkomstigheid is dat je vloer comfortabel warm is in de winter en aangenaam koel in de zomer.