Zo kleuren we Parijsch nog groener

Culemborg ligt in een rivierensysteem. De ligging van Culemborg onder de Lek, zorgt ervoor dat de grond vaak vochtig is en vruchtbaar. Want via de rivieren wordt ‘voedsel’ uit allerlei landen meegevoerd.
Als je in een gebied veel fruitkwekerijen ziet, weet je dat je je op vruchtbare grond bevindt. Zo is het ook in Culemborg.

‘‘Bij de ontwikkeling van Parijsch is gezocht naar een optimale aansluiting op het bestaande landschap”, vertelt Vincent. “Sterker nog, we willen deze prachtige natuur de wijk intrekken. Op die manier kan de nieuwbouwwijk zich volledig inbedden in het bestaande landschap. Omdat het hier volledig nieuwbouw betreft, moeten we de natuur een beetje helpen. Hieronder lees je hoe…”

Met een beetje hulp wordt het fantastisch

‘‘We maken een catalogus waarin we per bouwveld beplantingssuggesties doen. Uiteraard betreft dit beplanting die zich thuisvoelt in de regio. Ook een grote diversiteit is van belang. Dit komt namelijk de biodiversiteit ten goede en voor je het weet, zie je daardoor veel vogels, vlinders, vleermuizen en allerlei insecten in de wijk. We zorgen met de beplanting letterlijk en figuurlijk voor een natuurlijke flow tussen bestaand en nieuw. In alles wat we doen, proberen we de balans te vinden tussen ‘passend bij de historie en plek’ en de leukfactor voor de bewoners.”

Allerlei dieren spotten

“Er staat hier iets moois te gebeuren. Bloemen trekken lieveheerbeestjes en dagvlinders aan en deze insecten zijn weer heerlijk voer voor de egel, bruine kikker, watersalamander, spitsmuizen, vleermuizen en vogels als het roodborstje, merel, koolmees en de huismus. Langs het groene park aan de waterkant plaatsen we een groot insectenhotel. Hebben we straks dan een overschot aan
insectenetende dieren? Zeker niet. De gecreëerde natuur houdt zichzelf in balans, want de hermelijn, torenvalk ringslang en ransuil voeden zich op hun beurt weer met deze insecteneters. The circle of life!”

Tips voor je eigen tuin

Hoe creëer je een natuurlijke en avontuurlijke tuin?

Het belangrijkste is dat je niet gelijk alles gaat bestraten en schuttingen plaatst. Niet alleen is dit ‘slecht’ voor de afwatering, de stenen zorgen ook voor hittestress rond je huis in de zomer. De warmte vindt maar heel langzaam een uitweg. Met een groene tuin, voorzien van inheemse borders, grassen, bomen, hagen en nestkasten, houd je de omgeving rond je huis koel en nodig je de natuur uit je tuin in te komen.