Wat maakt Forteneiland Oost bijzonder?

Stijn Tholhuijsen werkt als ontwikkelaar bij Heijmans Vastgoed. Met enthousiasme vertelt hij over zijn betrokkenheid bij Forteneiland en Parijsch.

heijmans ontwikkelaar stijn over forteneiland

“Voor ik bij de ontwikkeling van Parijsch betrokken raakte, kende ik Culemborg niet. Maar ondertussen ben ik heel erg gecharmeerd van het stadje, de omgeving én natuurlijk de nieuwe wijk. Er is echt zo veel te doen door het rijke aanbod van cultuur, natuur en horeca. Ik zou bijna zeggen dat het een goed bewaard geheim is. Ik snap goed dat gezinnen met kinderen de drukke binnenstad van Utrecht verlaten om vlakbij de natuur te wonen.”

Schets woningen Forteneiland Oost in Culemborg

Een buurt voor iedereen

“Parijsch heeft allemaal verschillende buurten die samen een eenheid vormen en toch een eigen identiteit hebben. Forteneiland wordt een intiem wooneiland. Door het water rondom krijg je nog meer het gevoel middenin de natuur te wonen. We hebben gekozen voor een grote mix van woningtypes. Van starterswoningen tot luxe twee-ondereen-kapwoningen. Dat maakt de wijk speels, gevarieerd en het is goed voor de sociale samenhang. Iedereen kan hier een thuis vinden. Ook als je altijd al hebt gedroomd van een tuin aan het water!”

 

 

Architectuur geïnspireerd op de forten

“Het allerleukste aan Forteneiland vind ik de architectuur, die geïnspireerd is op de forten uit de omgeving. Culemborg is onderdeel van Nieuwe Hollandse Waterlinie en dus zie je hier veel forten. Deze ontpoppen zich trouwens tot creatieve en culinaire hotspots. Erg leuk! Door in architectuur te verwijzen naar de forten geven we dit wooneiland een eigen karakter. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de boogjes in sommige gevels en de torentjes. De architect kan er nog veel meer over vertellen.”

Poortwachter

Fijn thuiskomen

“Als je straks het eiland oprijdt, zie je bij de entree de ‘Poortwachter’, een woning met een torentje. Even verderop staat een wit-grijs huis dat de aandacht trekt. Dit soort elementen maken een wijk spannend en verrassend. Zeker als je dat combineert met leuke doorkijkjes met zicht op groen en water. Forteneiland is een erg duurzame wijk. Niet alleen zijn de woningen zeer energiezuinig, maar zoals je in het interview met Vincent kunt lezen, hebben we ook veel aandacht besteed aan het versterken van de ecologie in de wijk. Dat is goed voor de flora en fauna én ook nog eens erg leerzaam voor de kinderen die zo makkelijk in aanraking komen met natuur. Hier woon je echt natuurlijk!”

Spannende paadjes

Centraal in Parijsch komt een park dat de buurten met elkaar verbindt. De avontuurlijke paadjes kun je volgen zonder een weg over te steken. Een van de paden komt uit bij Forteneiland in de groenzone aan de zuidkant van het eiland. Stijn: “Hier gaan we geen speeltuin, maar een speelaanleiding maken. Er komt geen wipkip of een schommel, maar we dagen de jeugd uit tot een avontuurlijk spel, bijvoorbeeld met een paar omgevallen boomstammen.

Forteneiland heeft een eigen ‘wapen’

“In de architectuur en de straten die lijken op een karrenspoor is een stukje geschiedenis terug te zien. Dat voeren we nog een stukje verder door. Forteneiland heeft een eigen ‘wapen’ dat refereert aan de forten en het water. En dat wapen vind je terug in een aantal zijgevels.” Benieuwd? Het logo zie je op
de achterkant van deze brochure.