Geniet van het buitenleven

Op Forteneiland spelen de natuur en het water een hoofdrol. Parijsch is al heel groen, maar Forteneiland West gaat nog een stap verder. Hier woon je altijd aan of dichtbij het water. En de natuur halen we zoveel mogelijk de wijk in. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de parkzone aan de zuidrand en de groene binnenhoven tussen de huizen die doorkijkjes geven naar het water rondom de wijk. Vincent Nederpel is ‘adviseur ecologie’ bij Heijmans. Met passie voor alles wat groeit en bloeit vertelt hij over Forteneiland.

“Toen bekend werd waar de huizen komen te staan, heb ik samen met ontwikkelaar Gijsbert gekeken welke kansen de buurt bood om de ecologie op Forteneiland te versterken. De natuur heeft heel goede oplossingen voor waterberging en hittestress. Wij passen dat toe in deze nieuwste woonwijk.” Zo wordt regenwater niet direct afgevoerd met goten en putten, maar wordt de bestrating zo gelegd dat het water afvloeit naar de bermen en langzaam in de bodem zakt. “We maken gebruik van de bodem als spons.” We maken Forteneiland West ook een hittebestendige wijk “Zodra je het eiland oprijdt of loopt, voel je gelijk dat dit een bijzonder buurtje is. De weg is niet compleet verhard, maar heeft de uitstraling van een karrenspoor door het groen dat door de tegels groeit. Dit is niet alleen mooi, maar ook heel goed voor het afvloeien van regenwater. En de half open bestrating maakt de wijk ook meer hittebestendig.

We maken van Forteneiland West een hittebestendige wijk

“Zodra je het eiland oprijdt of loopt, voel je gelijk dat dit een bijzonder buurtje is. De weg is niet compleet verhard, maar heeft de uitstraling van een karrenspoor door het groen dat door de tegels groeit. Dit is niet alleen mooi, maar ook heel goed voor het afvloeien van regenwater. En de half open bestrating maakt de wijk ook meer hittebestendig.

Bomen die insecten en dus vogels aantrekken

We creëren een natuurlijke woonomgeving, met plek voor mens én natuur”. Zo maken we de natuur uit de omgeving zichtbaar in de wijk. “De soort boom en de vorm en wijze waarop bomen bloeien, bepaalt of insecten zich er thuis zullen voelen. Als je bomen plaatst die in deze omgeving niet voorkomen, zullen de insecten wegblijven en de vogels dus ook. Dat
is zonde. Wij gaan meerdere kleine bomen planten die passen bij het rivierenlandschap. Op die manier komt er een relatief groot ‘bladerdek’ en daarmee ook veel variatie in voedselaanbod voor de natuur. Een prettige bijkomstigheid van een vol bladerdek is dat het
verkoeling geeft in de zomer. De bomen komen in de groene binnenhoven. We onderzoeken de mogelijkheden voor perenbomen. Die bloeien in het voorjaar prachtig en in het najaar geven ze vruchten.”

De natuur nóg dichterbij

Vincent vervolgt: ‘‘De erfafscheidingen worden hier gevormd door planten. Deze geven een prettiger aanblik dan schuttingen en filteren bovendien het fijnstof uit de lucht. Op een aantal plekken tussen de tuinen plaatsen we de ‘ecowall’. Een dier- en milieuvriendelijke erfafscheiding (schanskorf) waarmee we de natuur nóg dichterbij halen. In deze schanskorven langs het water hebben we een speciale inbouwsteen geïntegreerd waar
vogels kunnen nestelen. Ze vinden hier aan de waterkant een beschermde broedplaats. Verder zorgen we ervoor dat op een aantal plekken gierzwaluwen en huismussen aan de schaduwkant van de huizen een nestelplekje in de gevel vinden. Voor de vleermuizen creëren we een mooi plekje aan de zonkant. Dat vinden ze het fijnst.”

Een vleermuis eet honderden muggen per nacht

“Mensen schrikken vaak als ik het over vleermuizen heb, maar wist je dat er in alle woonwijken vleermuizen zitten en dat je die dus het gros van de tijd helemaal niet ziet. Eng zijn ze al helemaal niet. Ze zijn niet gevaarlijk en wél nuttig. Vleermuizen eten wel honderden muggen per nacht. Ik zou zeggen, zorg er dus vooral voor dat dieren als zwaluwen en vleermuizen welkom zijn en een plekje kunnen vinden. Met vleermuis- en nestkasten aan je gevel, in je schutting of in de haag verwerkt, voelen deze beestjes zich thuis.”