De architect aan het woord

Mark Lardinoye van Mulleners + Mulleners architecten maakte het ontwerp voor Forteneiland. Daarbij liet hij zich inspireren door de vele forten die de Hollandse Waterlinie sieren. Voor hij vertelt waar je dat straks in terug ziet, legt Mark uit hoe je naar zijn idee fijne, nieuwe woonbuurten maakt.

“Ik vind het interessant om te kijken naar het verleden. Wat is er gebouwd en waarom vinden we bepaalde dingen mooi en wat is er minder goed gelukt? Als je achterhaalt welke kenmerken een huis, gebouw, dorp of stad aantrekkelijk maken, kun je dit op een hedendaagse manier toepassen in een nieuwbouwplan. Dit staat in principe los van de architectuurstijl waarin je ontwerpt.”

Schets woningen Forteneiland Oost in Culemborg

Zo creëer je een fijne sfeer

Mark licht zijn stelling toe aan de hand van enkele voorbeelden. “Door te variëren met goothoogtes, kaprichtingen en kapvormen creëer je een fijne afwisseling. Het geeft ieder huis meer een eigen
identiteit. Dat valt je als bewoner misschien niet direct op, maar je ervaart het wel. Ook het feit dat de straatgerichte zijgevels voldoende ramen hebben, is belangrijk voor de sfeer in een wijk. Bij de totstandkoming van Forteneiland hebben we hier met veel aandacht aan gewerkt.”

Schets woningen Forteneiland Oost in Culemborg

Een uitgelezen kans

Vanuit deze algemene visie maakt Mark een bruggetje naar de gekozen architectuurstijl van Forteneiland. “We lieten ons inspireren door de forten uit de omgeving. Je hebt solitaire forten of fortterreinen met een enclave van gebouwen. Dit eiland in Parijsch – omringd door
water en groen – bood een uitgelezen kans om een hedendaags ‘fortenterrein’ te realiseren. Op een fortenterrein zie je langgerekte gebouwen met een sterke ritmiek in combinatie met kleinere (officiers) woningen. Zo is het ook op Forteneiland.”

Landmarks

Forteneiland West heeft de look en feel van het oostelijk deel van het eiland, maar met eigen elementen. De levensloopgeschikte woningen zijn een heel mooie toevoeging die zeker aandacht zal trekken. Van Forteneiland West willen we echt een behaaglijke woonplek voor iedereen maken. Als je komt aanrijden staan de 3-laagswoningen als een toegangspoort bij
de entree van het eiland. De woningen zijn zo geplaatst dat de tweekappers aan de randen liggen en naar het midden toe de rijwoningen rondom de hofjes staan. Dat geeft een prettig gevoel van geborgenheid.

Toen materiaal nog duur was en arbeid goedkoop

De architectuur van forten is medebepaald door de economische situatie van eind 19e eeuw. Materialen waren schaars en arbeid was goedkoop. De forten werden niet gebouwd om mooi te zijn, maar waren functionele ensembles. Maar toch werden er veel metselwerk-details en versieringen aangebracht, want het oog wil ook wat! Dat zie je hier ook terug in de architectuur, legt Mark uit. “De details zijn gemaakt door te spelen met steenkleuren en metselwerkverbanden, zoals muizentandjes, rollagen en bogen rond ramen en deuren. Deze elementen zie je terug op Forteneiland.
De basissteen is een mooie genuanceerde bruinpaarse of roodpaarse steen. En enkele huizen krijgen een grijze steen. Met een gele steen maken we overal accenten. Om de eenheid en rust te bewaren komt er één kleur dakpan. Als straks het hele buurtje wordt gebouwd, zie je door je oogharen heen het karakter van toen, maar woon je hier wel met het comfort van nu.”